
Kontakt:
- 537 468 648

mgr Katarzyna Pruszkowska
Dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku dietetyka, gdzie obroniła tytuł licencjata pisząc pracę pt. „Zdrowotne następstwa wybranych diet odchudzających”. Studia magisterskie na kierunku dietetyka ukończyła w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, pisząc pracę magisterską dotyczącą sposobu żywienia osób chorych na celiakię. Ukończyła także studia podyplomowe w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie na kierunku Psychodietetyka. Praktykę zawodową zdobywała w Poradni Dietetycznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, podczas praktyk w warszawskich szpitalach, m.in. w Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Przez okres 3 lat współpracowała z Fundacją Banku Ochrony Środowiska przy programie „Aktywnie po zdrowie”, który powstał z myślą o dzieciach i ich opiekunach w celu pogłębienia ich wiedzy na temat zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Bierze udział w szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki, m.in.: „Otyłość i jej oblicza”, „Praktyka żywienia osób aktywnych i sportowców”, „Żywienie kobiet w ciąży”, „Karmienie piersią - kawa na ławę”, „Dziecko z nadwagą”, „Dieta eliminacyjna”, „Dieta bezglutenowa w teorii i praktyce”. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Wystąpienia w Radio Mazowsze na tematy związane z dietetyką, m.in. „Jak rozprawić się z otyłością?”, „Jak wygląda pierwsza wizyta w gabinecie dietetycznym?”, „Fakty i mity na temat odchudzania”, „Jedzenie typu fast food”, „Stołówka szkolna”, „Dziecko z nadwagą”, „Odchudzanie i aktywność fizyczna”, „Zdrowe grillowanie”, „Jak nie przytyć w Święta Wielkanocne?”, „Żywność typu light”, „Dlaczego warto jeść kaszę?”, „Rola wody w organizmie”, „Owoce sezonowe - dlaczego warto jeść”.