Fileta z łososia umyć. Ułożyć na folii aluminiowej. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez około 10-15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć na talerz i posypać koperkiem. Rukolę i roszponkę wyłożyć na talerz. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i kukurydzę dodać do sałatki. Przygotować sos: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i pieprz wymieszać w osobnym naczyniu. Gotowym sosem polać sałatkę. Jedna porcja to około 410 kcal. Wielkość porcji należy dostosować do zaleceń w indywidualnym programie żywieniowym.
Składniki:
- 150g (1 porcja) łososia
- 10g (2 łyżeczki) soku z cytryny
- 2g (szczypta) soli
- 2g (szczypta) pieprzu czarnego
- 3g (1/2 łyżeczki) płatków migdałowych
- 200g (2 średnie sztuki) ziemniaków
- 2g (1/2 łyżeczki) mrożonego koperku
- 20g (1 garść) rukoli
- 20g (1 garść) roszponki
- 20g (1 pasek) czerwonej papryki
- 10g (1 łyżka) kukurydzy
- 5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
- 5g (1 łyżeczka) octu balsamicznego
- 2g (1/2 łyżeczki) miodu
Łosoś pieczony z płatkami migdałowymi podany z ziemniakami i surówką (683,9 KB)
Twój komentarz