mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
15 Gru

Pierogi z mąki pełnozirnistej z kapustą i grzybami

Przygotowanie:

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie grzyby zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.

Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 50 minut), dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić. Bardzo dobrze odcisnąć z wody. Połączyć z kapustą. Grzyby i warzywa drobno posiekać.

Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać jajo i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.

Ciasto podzielić na 3 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 5 minut.

Składniki:

Ciasto:

- 1 kg mąki pełnoziarnistej

- 1 jajko

- 2 szklanki ciepłej wody

Farsz:

- 1 kg kiszonej kapusty

- 1 słoik litrowy suszonych grzybów

- 1 marchewka

- 1 pietruszka

- 2 cebule

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- sól

- pieprz.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ