mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
20 List

Kurczak tikka masala

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka

Marynata:

- 150 g jogurtu naturalnego

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego

- 1/2 łyżeczki garam masala

Sos:

- 500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty)

- 2 starte ząbki czosnku

- 2 łyżki masła

- po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego w proszku

- 1/2 łyżeczki garam masala

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka octu winnego

- 5 - 6 łyżek jogurtu natualnego

Do podania:

- 200 g ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej - kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki).

Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu.

W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.

Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie.

Na koniec zdjąć z ognia i dodać jogurt. Podawać z ryżem.

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ