mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
28 Lip

Sernik na zimno z nektarynką

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, potem odcedzić. Płatki owsiane i orzechy nerkowca zmielić na mąkę (w blenderze), dodawać do nich pozostałe składniki spodu i miksować, aż powstanie kleista masa. Powstałą masą wyłożyć spód foremki i wstawić do lodówki.

Masa:

Ser, jogurt i banana zblendować na gładką masę. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Nektarynki umyć i pokroić w drobną kostę, dodać do masy. Gotową masę wlać na ciasto i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Polewa czekoladowa:

Na patelni rozpuścić kostki gorzkiej czekolady i wymieszać z mlekiem. Polewą polać ciasto. Udekorować kawałkami nektarynki.

Składniki:

Spód:

- 100 g płatków owsianych

- 20 g orzechów nerkowca

- 10 g wiórków kokosowych

- 15 g oleju kokosowego

- 1/2 szklanki suszonych daktyli

- 5 łyżek ciepłej wody

Masa:

- 430 g sera twarogowego chudego

- 170 g jogurtu naturalnego

- 1 banan

- 30 g żelatyny

- 4 nektarynki

Polewa i dekoracja:

- 6 kostek gorzkiej czekolady

- odrobina mleka 2% (ok. 5 łyżek)

- 2 nektarynki

Twój komentarz




POKAŻ