mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
03 Lip

Borówkowy sernik na zimno z malinami

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Płatki mielilć na mąkę. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki spodu zblendować na gładką masę. Masą wyłożyć spód tortownicy i odstawić do lodówki.

Masa serowo-borówkowa:

Twaróg, jogurt i erytrytol zblednować na jednolistą masę. Odłożyć około 1/4 masy do osobnej miseczki. Do pozostałej masy dodać borówki i ponownie dokładnie zblendować. 3/4 przygotowanej ilości żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/2 szklanki wody) i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy borówkowo-serowej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki. Odczekać około 15 minut.

Pozostałą cześć żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/4 szklanki), dokładnie wymieszać i przelać do odłożonej białej masy serowej, wymieszać. Białą masę przelać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce - u mnie maliny i porzeczki. Odstawić do lodówki do zastygnięcia, na około 2 godziny.

Składniki:

Spód:

- 100 g płatków owsianych

- 1 banan

- 1 łyżka kakao

- 10 daktyli

- 20 g oleju kokosowego

Masa serowo-borówkowa:

- 350 g sera twarogowego chudego

- 400 g jogurtu greckiego

- 500 g borówek amerykańskich

- 6 łyżek erytrytolu

- 25 g żelatyny

- owoce do dekoracji (u mnie maliny i czerwone porzeczki).

 

Twój komentarz




POKAŻ