mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
06 Lip

Fit burgery

Sposób przygotowania:

Burgerów:

Mięso mielone włożyć do miski, dodać starty na drobnej tarce imbir oraz drobno posiekane: chili bez pestek, czosnek, cebulę, kolendrę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem Dokładnie wymieszać. Zwilżając dłonie zimną wodą uformować 4 kotlety o grubości 2 cm. Grillować przez 8 minut na średnim ogniuna jednej stronie, przewrócić na drugą stronę i grillowaćprzez 5 minut.

Sosu czosnkowo-koperkowego:

Do jogurtu dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać.

Propozycja podania:

Bułki przekroić na połówki i włożyć do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni, aby podgrzać i lekko zrumienić (około 5 minut). Bułkę wyjąć z piekarnika. Na dolną połówkę położyć roszponkę, następnie usmażonego burgera, kolejno: plastry pomidora, ogórka, cebulkę. Polać sosem czosnkowo-koperkowym i przykryć drugą połówką bułki.

Składniki (na 4 sztuki):

- 4 bułki grahamki

Burgery:

- 400 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka

- 2 cm kawałek imbiru

- 1 papryczka chili

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 cebuli

- 3 łyżki świeżej kolendry

- kilka liści bazylii

- sól

- pieprz

Sos czosnkowo-koperkowy:

- 150 g jogurtu naturalnego

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 pęczka koperku

- pieprz

Propozycja podania:

- pomidor

- ogórki konserwowe

- cebula

- roszponka

Twój komentarz




POKAŻ