mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
21 Paź

Udka z kurczaka pieczone z kiszoną kapustą i pomarańczą

Mięso w wersji słodko-kwaśnej. Pieczony kurczak z kiszoną kapustą i pomarańczą to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta. Dla mnie pyyycha :)

Składniki:

- 1,5 kg podudzi lub udek z kurczaka

- 2 pomarańcze

- 500 g kiszonej kapusty

- 2 liście laurowe

- 3 ziela angielskie

- 2 łyżki oleju rzepakowego

Przyprawa do kurczaka:

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka oregano

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- 1/2 łyżeczki kuminu

- ziemniaki do podania

Sposób przygotowania:

Udka włożyć do miski, wlać sok z jednej pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy w razie potrzeby.

Kiszoną kapustę wymieszać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej pomarańczy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udka wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić mieszanką przypraw. Odsmażyć na dużej patelni na oleju i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 1 godziny, następnie zdjąc pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut.

Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

 

Twój komentarz




POKAŻ