Składniki:
- 3 piersi z kaczki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 3 jabłka
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do zamarynowania do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Kawałki jabłek włożyć do kaczki. Do naczynia wlać trochę wody.
Pierkanik nagrzać do 100 stopni i wstawić kaczkę. Piec w 100 stopniach przez 1 godzinę, następnie piekarnik nastawić na 180 stopni i piec kolejne 60 minut.
Można podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Twój komentarz