mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
11 List

Kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to świetny pomysł na świąteczny lub niedzielny obiad :)

Składniki:

- 3 piersi z kaczki

- 3 ząbki czosnku

- sól

- pieprz

- majeranek

- 3 jabłka

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do zamarynowania do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Kawałki jabłek włożyć do kaczki. Do naczynia wlać trochę wody.

Pierkanik nagrzać do 100 stopni i wstawić kaczkę. Piec w 100 stopniach przez 1 godzinę, następnie piekarnik nastawić na 180 stopni i piec kolejne 60 minut.

Można podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Twój komentarz




POKAŻ