mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
11 List

Zupa krem z dyni z czarnuszką

Zupa krem z dyni to danie, które zdecydowanie kojarzy się z jesienią. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu i życzę Wam smacznego :)

Składniki:

- pęczek włoszczyzny

- 1 średnia cebula

- 2 średnie ziemniaki

- 1 średnia dynia (około 1 kg)

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- kurkuma

- sól

- pieprz

- przyprawa paparyka ostra

Do podania: czarnuszka i płatki chili

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę, cebulę i czosnek obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki. Do garnka wlać olej i włożyć do niego włoszczyznę, cebulę i czosnek, podsmażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty. Dodać wodę, aby zakryła warzywa. Obrać ziemniaki, pokroić i włożyć do gotującej zupy. Gotować 10 minut. Następnie obrać dynię, wydrążyć z niej pestki, pokroić na kawałki, dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Zblednować na gładką masę.

Podawać z czarnuszką i odrobiną płatków chili.

Twój komentarz




POKAŻ