mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
02 Gru

Indyk z pieczarkami podany z ziemniakami i surówką

Proste danie obiadowe. Mięso w sosie to coś co lubi wiele osób.

Składniki:

- 300g fileta z indyka

- 150 g pieczarek

- 1 mała cebula

- 1/2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- szczypta ostrej papryki

- szczypta soli i pieprzu

- 100 g jogurtu naturalnego

- 1 łyżka posiekanego koperku

- 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami.

Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. 

Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć indyka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki, i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią.

Włożyć z powrotem mięso na patelnię. Trzymając danie na ogniu wlać wodę/bulion i zagotować.

Zdjąć z ognia. Odczekać około 5 minut i następnie dodać koperek oraz jogurt, i wymieszać.

Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.

 

Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ