mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
23 Marz

Truskawkowy sernik na zimno

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Płatki mielilć na mąkę. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki spodu zblendować na gładką masę. Masą wyłożyć spód tortownicy. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Truskawki układać na spodzie, przyklejając do ścianek tortownicy krojoną częścią. Odstawić do lodówki.

Masa serowo-truskawkowa:

Twaróg, jogurt i erytrytol zblednować na jednolistą masę. Odłożyć około 100 g masy do osobnej miseczki. Do pozostałej masy dodać zmiksowane truskawki i ponownie dokładnie zblendować. 25 g żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/2 szklanki) i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy truskawkowo-serowej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki. Odczekać około 15 minut.

Do pozostałej białej części masy dodać serek homogenizowany i wymieszać. 10 g żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/4 szklanki), dokładnie wymieszać i przelać do białej masy serowej, wymieszać. Białą masę przelać do tortownicy. Odstawić do lodówki do zastygnięcia, na około 2 godziny.

Wierzch udekorować - u mnie truskawkami i kwiatkami.

Składniki:

Spód:

- 100 g płatków owsianych

- 1 banan

- 1 łyżka kakao

- 10 daktyli

- 20 g oleju kokosowego

Masa serowo-truskawkowa:

- 300 g sera twarogowego chudego

- 260 g jogurtu naturalnego

- 200 g serka homogenizowanego waniliowego

- 250 ml (1 szklanka) zmiksowanych truskawek

- 70g (7 łyżek) erytrytolu

- 35 g żelatyny

- 10 truskawek

Dekoracja (u mnie):

- truskawki

- kwiatki - bratki.

Twój komentarz




POKAŻ