mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
29 Sty

Rogaliki z nadzieniem serowym

Lubicie rogaliki? Tym razem mam dla Was przepis na rogaliki z serem.

Składniki (na ok. 50 sztuk rogalików):
- 10 g drożdży suchych
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g masła, roztopionego
- 100 g ksylitolu
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania przed pieczeniem

Składniki na nadzienie:
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 4 – 5 łyżek ksylitolu z ekstraktem waniliowym

Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ