mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
15 Marz

Pstrąg z piekarnika

Niezwykle aromatyczny i soczysty pstrąg z piekarnika. Jeden z najlepszych przepisów jakie znam i jakie do tej pory próbowałam. Polecam serdecznie.

Składniki:

- 2 pstrągi

- 1 średnia cebula

- 1/2 cytryny

- 20 g masła

- 1 większy ząbek czosnku

- łyżka posiekanego koperku

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cytrynę umyć i pokroić w kostkę, wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż puści sok i zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć chwilę, aby smaki cebuli i cytryny się połączyły (cebula i cytryna nie będą jedzone, więc cebula nie musi być miękka). Odstawić do ostrudzenia.

Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli.

Wypatroszonego pstrąga dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Delikatnie oprószyć z obu stron, a także środek solą i pieprzem. Do środka wkładamy farsz z cytryny i cebuli (można obwiązać nicią, aby farsz nie wypadał). Na jednym boku ryby robimy nacięcia, w które wkładamy masło czosnkowo-koperkowe.

Na blachę rozłożyć papier do pieczenia, posmarować delikatnie masłem, aby ryba się nie przykleiła. Przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy około 15-17 minut, w zależności od wielkości ryby.

Po upieczeniu jeśli ktoś używał rozcinamy i wyrzucamy nitki. Wyjmujemy farsz cytrynowo-cebulowy z ryby.

Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką. (U mnie ziemniaki były pieczone z masłem czosnkowym - dokładnie takim jakie było używane do ryby). Aby ziemniaki szybciej się upiekły najpierw obieramy i kroimi wzdłuż na połówki, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Nakładamy na nie masło czosnkowo-koperkowe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

 

Twój komentarz




POKAŻ